februari 2, 2023

Even mijn persoonlijke verhaal … Snap jij het nog?

Even mijn persoonlijke verhaal … Snap jij het nog?

Onze Twee onder-een-kap en vrijstaande woning in de Bloemenbuurt heeft een WOZ waarde van €231.000 Voor beide woningen onder de kap is dat €462.000. Bijna een half miljoen dus. De waarde is sterk omhoog gegaan. Onze woning is een van de duurste sociale huurwoningen in de Bloemenbuurt.

Onze woning is als eerste gerenoveerd. Het heeft een nieuw dak, nieuwe voegen, dubbel glas e.d. en heeft weinig nodig om naar energielabel A verduurzaamd te worden. In ieder geval kost dit een stuk minder dan de sloop en nieuwbouwkosten.

+ We hebben een goede groene energielabel C voor onze woning. Dit is exact de C-norm die Woondiensten Enkhuizen aanhoudt (en de rest van Nederland) voor AL haar woningen in Enkhuizen. Behalve blijkbaar in de Bloemenbuurt. Doch, onze woning is door WDE opeens als sloopwoning gedegradeerd. Wij krijgen vanaf 2016 tot 2027/2028 (en met de verwachte vertraging (2030) géén groot onderhoud op onze goede woning. Dat is 11/12 jaar of met de te verwachten vertraging, zelfs 13/14 jaar géén onderhoud en …ZO LANG GAAT DE HERSTRUCTURERING DUREN!!!!!

Dit is onredelijk lang! Helemaal voor wat er terug komt. De andere (te slopen) woningen liggen ongeveer tussen de €160.000 en €195.000. Waaronder vele goede groene energielabel woningen. Er wordt voor miljoenen vernietigd en er komen maar 18 woningen ervoor terug in een tijdsbestek van 11 tot 14 jaar!!! (zo lang duren de wijkvernieuwingsplannen. Dit zijn niet eens 2 nieuwe woningen per jaar!

1 en 2 persoonshuishoudens worden nu gewoon nieuwe woningen van de Begoniastraat toegezegd. In de Begoniastraat komen er zelfs minder woningen terug. Dus nieuwe woningen bouwen voor nieuwe gezinnen is onzin en gelogen! Hetgeen WDE ons tegen de rechter heeft gezegd (zaak Leegstandswet) als reden. Woningen van gelijke en veel slechtere kwaliteit en met energie labels D, E, F, G, worden wél verduurzaamd. Ik vind dit heel erg oneerlijk en hier is sprake van ongelijke behandeling! Dit is frustrerend!

Nooit gedacht dat ik ooit zou zeggen mij gediscrimineerd te voelen. Niet qua kleur, maar qua gelijkheid in behandeling. Ik raad iedereen dan ook aan om te blijven waar je zit! Met het oog op de toekomst, gaat het heel moeilijk worden om nog goed onderdak te krijgen!

En o ja! Hartelijk dank aan onze onverkozen Huurders Advies Raad (HAR), die zonder enige overleg met ons of de andere huurders te informeren, over onze onderdak en toekomst beslist. Een stel vreemden Pinokkio’s die hier niet eens wonen, hebben in 2016 samen met woondiensten deze wijkvernieuwingsplannen gemaakt en besloten!!!

Maar ja, dat is ook niet vreemd, aangezien de HAR door de woningcorporatie als experiment is opgericht om buiten de stem om van de huurders de plannen door te drukken en omdat de woningcorporatie een formele Huurdersorganisatie ACHTERHAALD vindt (Ja, dat staat letterlijk in de stukken) Er is in ieder geval geen noodzaak om onze goede twee-onder-een-kapwoning en de andere goede woningen te slopen.

Er is geen reden om ze niet gewoon te verduurzamen als de andere woningen in de buurt. Waarom geeft de gemeente ons gemeenschapsgeld uit voor deze onzinnige en onnodige plannen? Waarom staat B & W Enkhuizen achter deze kapitaalvernietiging? De enigen die hiermee opschieten zijn de stakeholders van de woningcorporatie en de woningcorporatie met hun overbetaalde MT-leden

Widia

De Voorzitter