februari 2, 2023

Buxusmot teistert de Bloemenbuurt

Het viel ons onlangs op dat er overal wel erg veel dode en bruine heggen zijn en het is gebleken dat de Buxusmot hoogtij viert in de Bloemenbuurt.

Wat is de Buxusmot?

De buxusmot (Cydalima perspectalis) is een vlindersoort uit de familie van de grasmotten (Crambidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1859 door Francis Walker gepubliceerd.

De buxusmot komt uit Azië en kwam waarschijnlijk naar Europa via geïmporteerde buxusplanten.

Hoe ziet de Mot eruit?

De vlinders verschijnen in april en mei, de vleugels zijn wit met een donkerbruine rand. Ze kunnen tot 4 cm lang worden en zijn dan bijna een maand oud. Na het rupsstadium verpoppen ze in de achtergelaten spinsels. Het popstadium duurt ongeveer veertien dagen.. Er komt ook een zeldzamere, geheel bruine variant voor. Ze leven ongeveer acht dagen en zetten hun eitjes in kleine groepjes (eispiegels) af op de onderkant van het blad van hun favoriete waardplant.

De jonge rupsen zijn vuilgeel en krijgen bruine lengtestrepen. Volgroeide rupsen zijn felgroen met een zwarte kop en zijn zo’n 4 cm groot, ze hebben nu zwarte stippen en lichte en zwarte lengtestrepen. De rupsen verpoppen tot een felgroene pop met donkere strepen en vlekken. Ze verkleurt crèmekleurig bruin naarmate de adulte vorm zich binnenin de cocon ontwikkelt.

De rups overwintert ingesponnen in een buxusstruik. In België en Nederland komen gelijktijdig twee generaties voor.

Wat maakt de mot voor schade?

De jonge rupsen eten delen van het bladmoes. Volwassen rupsen kunnen in korte tijd een plant volledig ontbladeren. Op de aangetaste planten blijft het spinsel achter. De buxus zal dan door zijn sterke vermogen tot herstel na acht weken opnieuw uitlopen. De buxusmot komt op licht af. Houd hier rekening mee bij het ontsteken van je tuinverlichting.

Wat kunt u ertegen doen?

Neem voorlopg geen buxus meer. Niet alleen de buxussen van de Bloemenbuurt zijn aangetast, maar ook van de hele stad.

Rupsen gevangen?

Heb je de rupsen levend gevangen? Of takken met rupsen gesnoeid? Gooi deze nooit op de composthoop maar ook niet in de GFT bak. De rupsen kunnen daar weer uitkruipen en terug gaan naar je buxus.

Bron: Wiki 

https://www.velt.nu/buxusmot

Vlinderstichting

https://boerenbond.nl/advies/bestrijden-van-de-buxusrups-en-buxusmot/